מתכננת ללמוד עיצוב פנים? עצרי והקדישי כמה דקות לכתבה הבאה- יש סיכוי סביר שמדובר במקצוע שונה לגמרי ממה שחשבת...

בשני העשורים האחרונים עיצוב הפנים כובש את לב המיינסטרים- יעידו על כך תכניות העיצוב בערוצים, כתבות העיצוב במדיה הכתובה ובעיקר הבתים והדירות שלנו שהפכו למושקעים במיוחד. התחום הפך נגיש ופופולרי במיוחד ועדיין, לרוב המכריע אין מושג כיצד נראית שגרת יומם של המעצבים שמתחילים את היום בפיקוחים באתרי בניה מאובקים, עסוקים עד מעל לראש בתכנון וסנכרון תכניות עבודה ומבלים שעות ארוכות מול המחשב במשרד. יצאנו לבדוק איך כל הנדבכים האלה משפיעים ובאים לידי ביטוי בשנת הלימודים הראשונה, כל הדרך לסטאז'..

אם חשבתן שמעצבת פנים פעילה מתחילה את הבקרים שלה בחנויות עיצוב ממותגות בלב תל-אביב, לבושה בחליפת ארמני לבנה וכוס אספרסו בידה כדאי שתשבו ותקראו את הכתבה הבאה. מסתבר שיש הבדל תהומי בין הדימוי הזוהר והנוצץ לשגרת היום התובענית של מעצבי הפנים בפועל ולשפע האחריות שהם נושאים על גבם. מדובר בתחום שדורש דיסציפלינה והשקעה בלתי רגילה, כזה המתבסס על הנדסת אנוש וידע טכני מורכב. כל אלה מהווים את הבסיס לנראות המרהיבה והמסוגננות שנגלית לעין בסופו של דבר. לאור כל אלה שנת הלימודים הראשונה והעיונית בסטודיו דורשת מהתלמידים להיכנס כבר מהשיעורים הראשונים לעובי הקורה.

צילום: באדיבות סטז'ריות הסטודיו

בוגרת הסטודיו עדי שגב, כיום מבעלות סטודיו  Adi &Tal משחזרת: "תמיד נמשכתי לאסתטיקה, במשך שנים עבדתי בעיצוב והפקת אירועים ועזרתי לחברים שבנו ושיפצו בהלבשת הבית ובבחירת החומרים. מאוד נהניתי מהתהליך ומבחינתי בזה פחות או יותר הסתכם תחום עיצוב הפנים אך כל זה השתנה בבת אחת כשהתחלתי ללמוד בסטודיו. כבר בתחילת הדרך הבנתי שמדובר בעולם תוכן מורכב בהרבה. מהר מאוד התחלנו לבנות סט תכניות עבודה, לשרטט חתכים וחזיתות והתברר לי שמה שהתנסיתי בו עד אז היתה רק המעטפת החיצונית והזוהרת של התחום".

"ללימודים הגעתי ללא רקע קודם בתכנון ושרטוט והעולם הזה היה לי זר לחלוטין", היא מוסיפה ומודה שבתחילה נבהלה ונרתעת מכובד הלימודים והאחריות הרבה: "היו לא מעט רגעים ששקלתי לפרוש מתוך מחשבה שאני לא מתאימה ושנכון לי משהו קליל כמו סטיילינג. למזלי, ככל שחלפו הימים, התאהבתי בתכנון וגיליתי שמעבר ליכולות העיצוביות שלי אני גם מאוד טכנית. ברגע שהדברים השתלבו יחד פרחתי, הבנתי שתפקידה של  מעצבת הפנים הוא  להיות סלע איתן בעין הסערה- יד ימינם של הלקוחות שעומדים בפני אחד הרגעים המשמעותיים ביותר בחיים. מעצבת פנים צריכה לשלוט ביד רמה בפרויקט ובצורה הכי מקצועית. עליה להתמצא בכל תחומי הבניה (חשמל, אינסטלציה, תקרות מונמכות, מיזוג אוויר ועוד), לתכנן לפרטי פרטים תכניות נגרות מורכבות, לשלוט ולהתמצא במערכות הכי חדישות ואת כל המהות והמורכבות לעטוף באסתטיקה".

אם מפלחים את שגרת יומה של מעצבת פנים ממוצעת מגלים כי כ-90% ממנו מוקדשים לתכנון, שמתחיל בסקיצות ידניות מוקפדות מדודות בסרגל קנה מידה, שירטוט ממוחשב (העלאה של הסקיצות הידניות למחשב) וסנכרון שלל התכניות אחת על גבי השנייה. וזה לא נעצר שם: אותה מעצבת מקדישה זמן ניכר בבניית סטים מדוגמים של תכניות עבודה לביצוע או מכרז, מלהטטת בין אינספור אנשי מקצוע ושולטת ביד רמה באתרי הבניה. בפועל, לרוב בחירת החומרים מהווה חלק זניח יחסית מהעבודה.

צילום: חיים אפריאט

צילום באדיבות סטז'ריות הסטודיו

תלמידת הסטודיו בר וקנין מצטרפת ומשתפת כי בשנה הראשונה הלימודים הם ממוקדים ואינטנסיביים במיוחד ודורשים מעבר לימים בסטודיו גם הרבה שעות של תרגול ביתי בנוסף: "זאת תקופה עמוסה ומאתגרת אבל בו זמנית מאוד מספקת. ברור לנו שכדי להתקדם לשנת הסטאז' (במהלכה עובדים בפרויקטים אמיתיים בכיתת המשרד) אנחנו חייבים לשלוט בחומר בצורה לא פחות ממושלמת. בדיעבד, לפני שנרשמתי ללימודים לא לגמרי הבנתי את משמעויות המקצוע, גודל האחריות והיקף העבודה. כמו רבים אחרים חשבתי שעיקר העבודה מתמקדת בבחירת חומרים ובהתאמה של הווילון לספה". 

"הלימודים בשנה הראשונה מאוד מובנים", היא מוסיפה. "ניכר שלמרצים יש הרבה מאוד ניסיון פרקטי לצד יכולות הוראה וכל שלב מגובה בתובנות מהשטח. תשומת הלב וההקפדה היתרה על כל פרט נותנים את הביטחון שברגע האמת לכל אחד ואחת מאיתנו יהיו את מלוא הכלים שיאפשרו לנו לעמוד במשימה. שני ימים הלימודים בסמסטרים מרכיבים מכלול- הם מתמקדים באספקטים הטכניים בתחום- החל מעקרונות השרטוט הטכני, היטלים (תכנית-חזית-חתך), בניית איזומטריות ומודלים בתלת ממד וגולת הכותרת- בניית סט תכניות עבודה מדוגמות שהן שפה לכל דבר והדרך שלנו להבטיח שהדברים מבוצעים בשטח כהלכה. במקביל מתמקדים בתכנון עילאי ומורכב שמסתמך על הנדסת אנוש והבנה מעמיקה של איך אנחנו, בני האדם, מתנהלים בחללים השונים. אנחנו מתנסים בתכנון דירות, חללי מסחר ועבודה וכן בתכנון של וילות מורכבות כולל תכנון החזיתות ופיתוח השטח של החצר והגינה.

בכלל, ניתן הרבה דגש על עבודה ביד חופשית, שרטוט ועיצוב פרספקטיבות תלת ממדיות בעבודת יד. בנוסף נלמדים סגנונות עיצוב, התאמת חומרים ובניית לוחות השראה- כל אלה הם כלים מקצועיים להמחיש ללקוחות את התכנון המדויק שאנחנו רוקמים עבורם". 

"חשוב מאוד לקחת בחשבון שהחל מהסמסטר השני נוסף ליומיים יום נוסף בו לומדים את תכנת השרטוט ותלת הממד", מוסיפה בר. "מכיוון שיש מסה גדולה של חומר, הלימודים דורשים תרגול ושעות של עבודה ותרגול בבית (כ-25 שעות נוספות בממוצע). הבשורות הטובות הן שהמרצים נותנים מענה ותמיכה בכל שעה. אפשר להתקשר ולהיעזר בהם וזה נותן לנו התלמידים בטחון בהתקדמות ובעשיה. הלימודים בכיתות קטנות ומגובשות עוזרים גם הם ואנחנו נפגשות לקבוצות למידה באחד הבתים או בסטודיו שתמיד פתוח עבורנו לשם כך. כולנו מרגישות שהסטודיו הוא בית- האווירה היא חמה, אוהבת ומשפחתית השנה המאתגרת הזאת נחקקת כחוויה נעימה". 

רוצה ללמוד עיצוב פנים? למה את מחכה? צרי איתנו קשר!